Gázpiac / Bevezető

Magyarország földrajzi elhelyezkedése, adottságai és az uniós tagsága révén liberalizált földgázpiacot működtet. A Kelet-Nyugat irányú földgázáramlások, a szomszédos országokkal való szállítóvezetéki összeköttetések és a hazai földgáz mezők működése biztosítja a piac működéséhez szükséges földgáz forrásokat. Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a földgáztárolás tekintetében is, 5 működő földgáztóroló található az ország területén. A 2010-es évek végére megerősödött Magyarország földgáz exportja, de jelentős a tranzitforgalom is.

A hazai energiafelhasználás 9-10 milliárd köbméter körül mozgott az elmúlt években. A legnagyobb napi csúcsigény 60-70 millió köbméter között mozog.

A piacra vonatkozó jogszabályok az uniós irányelvek szerint kerültek és kerülnek kialakításra. A piac 2004-ben került liberalizálásra, és kb. 80 kereskedőcég folytat (nagykereskedelmi és/vagy kiskereskedelmi) tevékenységet, köztük több, jelentős multinacionális nagyvállalat is. A hazai végfelhasználás kb. 45%-a az egyetemes szolgáltatói szegmensbe (nagyrészt lakosság) esik, 55%-a pedig versenypiacon kerül értékesítésre. Az egyetemes szolgáltatás szabályozott piac, hatóságilag meghatározott árral.

A rendszerekhez (szállítás, elosztás, tárolás) való hozzáférés szabályozott.

Régiónkban egyre nagyobb szerepet játszik a magyar földgáz tőzsde, melyen napon belüli, másnapi és határidős termékek is elérhetőek. A határidős piac szempontjából egyelőre még inkább a bilaterális, tőzsdén kívül kötött ügyletek a meghatározóak.