Hírek

Energiastratégiai workshop az ITM-ben

2018. július 19.

A MEKSZ képviseletében Felsmann Balázs elnök részt vett az Innovációs és Technológiai Minisztérium által 2018. július 19-re összehívott megbeszélésen, amelynek témája a hatályos energiastratégia, a Nemzeti Energiastratégia 2030 felülvizsgálata volt. A workshopon más iparági érintettek mellett lehetőséget kaptunk arra, hogy 10 perces időkeretben ismertessük gondolatainkat az energiastratégia felülvizsgálatának kereskedelmi szempontból leghangsúlyosabb kérdéseiről.

A minisztérium a tervek szerint idén szeptemberben javaslatot tesz a Gazdasági Kabinet számára arról, hogy mely témákat tart leginkább fontosnak az energiastratégia felülvizsgálata során. Kaderják Péter, az ITM államtitkára három területet emelt ki, amely a stratégia felülvizsgálatának középpontjában kell, hogy álljon: 1) a fogyasztó középpontba helyezése; 2) az ellátásbiztonság erősítése és 3) az energiaszektor klímabarát átalakítása. Mint elmondta, nem cél egy teljesen új energiapolitika megalkotása, sokkal inkább a jelenlegi NES 2030 dokumentum felülvizsgálata a megváltozott gazdasági, társadalmi és technológiai változások miatt.

Tervek szerint a stratégiai felülvizsgálat az ITM által koordinált munkacsoportokban fog zajlani, amelyek közül a kereskedelmi témákat érintő kérdésekben továbbra is számítanak a MEKSZ közreműködésére.